Γεώργιος Φιλίππου του Παύλου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 1975-1981. Φοίτηση στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτηση με συνολικό βαθμό « Λίαν Καλώς».
  • 1982-1984. 20 Νοσοκομείο ΙΚΑ, ειδικευόμενος στην Παθολογία.
  • 1986-1990. Θεραπευτική Κλινική Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Ειδικευόμενος στην Ενδοκρινολογία.
  • 1989-1994. Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με τίτλο “Αγωγή του Υπερθυρεοειδισμού με ανόργανο ιώδιο: κλινικοεργαστηριακή μελέτη συγκριτικά με υγιείς μάρτυρες και Υποθυρεοειδικούς ασθενείς που λάμβαναν αγωγή υποκατάστασης με θυροξίνη”.
  • 1992-1994. Συνεργάτης – Ερευνητής στο Department of Medicine, Kings College School of Medicine (London) και Department of Immunology, Oxford University, με ενασχόληση στην ανοσογενετική της νόσου Graves’.

 

  • Διδακτορική διατριβή:

 

Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: “Αγωγή του Υπερθυρεοειδισμού με ανόργανο ιώδιο: κλινικοεργαστηριακή μελέτη συγκριτικά με υγιείς μάρτυρες και Υποθυρεοειδικούς ασθενείς που λάμβαναν αγωγή υποκατάστασης με θυροξίνη”. 1994, «Άριστα». (Υπεύθυνος καθ. Δ. Κούτρας).

 

  • Ξένες γλώσσες:

Αγγλική.

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

 

  • 1984-1985. Παθολόγος στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών ΙΚΑ Αθηνών.
  • 1990-1998. Επιμελητής Β’ EΣY στο 1ο Ενδοκρινολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” (Δ/ντής Α. Σουβατζόγλου).
  • 1992-1994. Συνεργάτης – Ερευνητής στο Department of Medicine, Kings College School of Medicine (London) και Department of Immunology, Oxford University.
  • 1998- 2004. Επιμελητής Α’ EΣY στο 1ο Ενδοκρινολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”.
  • 2004 – 2008. Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

ΤIΤΛΟΙ ΕΙΔΙΚOΤΗΤΑΣ

 

Φεβρουάριος 1990: Ενδοκρινολογία.

 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 

  • Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.
  • Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.
  • Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας.
  • Συμμετοχή στο “Δίκτυο Συνεργασίας Βασικής – Κλινικής Ενδοκρινολογίας”
  • European Association Study of Diabetes Mellitus
  • European Thyroid Association

 

ΒΡΑΒΕIΑ – ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

 

  • Υπότροφος, μετά από εξετάσεις, του κληροδοτήματος Μαυροκορδάτου κατά τη φοίτηση των πανεπιστημιακών σπουδών, 1978.
  • Επαινος καλύτερης εργασίας, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, 1995.
  • 1o Βραβείο καλύτερης εργασίας Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, 1997.
  • Βραβείο “Πιτούλη”, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, 1999.
  • Βραβείο Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, 2001.
  • 1o Βραβείο καλύτερης εργασίας Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, 2003.
  • Βραβείο “Πιτούλη”, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, 2003.

 


ΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

α. Παρακολούθηση συνεδρίων:                 Ελληνικά Συνέδρια περίπου 40

Διεθνή Συνέδρια περίπου 20

 

β. Συμετοχή σε συνέδρια με παρουσία εργασίας:           Ελληνικά Συνέδρια 45

Διεθνή Συνέδρια 39

 

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

  • Παρακολούθηση ασθενών με ενδοκρινοπάθειες στα εξωτερικά ενδοκρινολογικά και διαβητολογικά ιατρεία του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.
  • Παρακολούθηση ασθενών με ενδοκρινολογικά και διαβητολογικά προβλήματα που νοσηλεύονται στη Θεραπευτική Κλινική και στις Γυναικολογικές και Μαιευτικές Κλινικές του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.
  • Έλεγχος ασθενών με ενδοκρινολογικά προβλήματα που νοσηλεύονται στο Αιγινήτειο και το Αρεταίειο Νοσοκομείο.
  • Παρακολούθηση ασθενών με ενδοκρινοπάθειες στο εξωτερικό ενδοκρινολογικό ιατρείο και την ενδοκρινολογική κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

 

  • 1982-1984

20 Θεραπευτήτιο ΙΚΑ Αθηνών. Ειδικευόμενος Παθολογίας, (Δ/ντής κ. Ι. Καλογερόπουλος). Απόκτηση εμπειρίας σε όλους τους τομείς της Εσωτερικής Παθολογίας.

 

  • 1984-1985

Παθολόγος στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών ΙΚΑ Αθηνών. Απόκτηση εμπειρίας σε όλους τους τομείς επειγόντων περιστατικών της Εσωτερικής Παθολογίας.

 

  • 1986-1990

Ειδικευόμενος Ενδοκρινολογίας στη Θεραπευτική Κλινική και εκ περιτροπής στο Α΄ και Β΄ Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, (Δ/ντές καθ. Σ. Μουλόπουλος, καθ. Δ. Κούτρας, Α. Σουβατζόγλου, Π. Παπαπέτρου). Ενασχόληση και απόκτηση εμπειρίας σε όλους τους τομείς της κλινικής και εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας με την τακτική παρακολούθηση των νοσηλευομένων ασθενών, την παρακολούθηση εξωτερικών ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, την αξιολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, την κριτική παρουσίαση ασθενών στις συγκεντρώσεις της κλινικής κλπ. Παράλληλα συμμετοχή σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα κλινικής έρευνας στην Ενδοκρινολογία και εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

  • 1990-1992 και 1994-2004

Α΄ Ενδοκρινολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” ως Επιμελητής Β΄ και από το 1998 ως Επιμελητής Α΄. Στο διάστημα αυτό παρακολούθηση πολλών ασθενών με ενδοκρινοπάθειες στα εξωτερικά ιατρεία, εγκύων γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη και παρακολούθηση νοσηλευομένων ασθενών με ενδοκρινοπάθειες. Παράλληλα ερευνητική δραστηριότητα με επικέντρωση στο μοριακό υπόβαθρο των αυτοανόσων θυρεοειδοπαθειών και του σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης. Συνεχής ενασχόληση με την εκπαίδευση των ειδικευομένων στην Ενδοκρινολογία και συμμετοχή στην εκπόνηση διδακτορικών τους διατριβών.

 

  • 1992-1994

Μετεκπαίδευση στη Μεγάλη Βρεττανία, Department of Medicine, Kings College School of Medicine, London, (Δ/ντής A. McGregor) και Department of Immunology, Oxford University (Δ/ντής R. Campbell). Απασχόληση σε ερευνητικό πρόγραμμα με τεχνικές μοριακής βιολογίας της ανοσογενετικής της νόσου Graves’. Παράλληλα παρακολούθηση ασθενών της ενδοκρινολογικού τμήματος της κλιινικής του νοσοκομείου Kings College και συμμετοχή στις διάφορες επιστημονικές και κλινικές συγκεντρώσεις του τμήματος. Κατά το διάστημα αυτό είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ στις τεχνικές του ανασυνδυασμένου DNA και την εφαρμογή των τεχνικών αυτών στην ιατρική έρευνα.

  • 2004-2008

Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατα το διάστημα αυτό παρακολουθώ ασθενείς με διαφορα ενδοκρινολογικά νοσήματα στο Ενδοκρινολογικό Εξωτερικό Ιατρείο και την Ενδοκρινολογική Κλινική. Ειδική έμφαση δίδεται σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη κύρια τύπου 1 και Διαβήτη Κύησης καθώς και σε αυτοάνοσα νοσηματα του θυρεοειδούς. Παράλληλα υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα που περιστρέφεται στα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, στο Σακχαρώδη Διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο. Επίσης επιβλέπω στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. Επίπρόσθετα υπάρχει συνεχής εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους φιτητές καθώς και συμμετοχή σε πολλές δραστηριότητες που αφορούν τις μεταικπευδευτικές εκδηλώσεις της Ιατρικής Σχολής.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Α. 1986-1992

Θυρεοειδής:  Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν την αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο και τη μελέτη των διαφόρων δεικτών αυτοανοσίας. Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για την επίδραση του ανόργανου ιωδίου σε διάφορες ομάδες ασθενών. Μελέτες στον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Σακχαρώδης Διαβήτης. Κλινικές μελέτες όσον αφορά το διαβήτη κύησης. Την παρακολόυθηση του και τους διαφόρους προδιαθεσικούς παράγοντες που τον προκαλούν.

 

Β. 1992-1994

Βασική έρευνα στο Kings College Λονδίνου, που αφορούσε τα γονίδια της τάξης II και III του HLA συστήμστος και την τυχόν συμμετοχή τους στην παθογένεια της νόσου Graves’ χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του ανασυνδυασμένου DNA.

 

Γ. 1994-2004

Α. Εργαστηριακές και Μοριακές μελέτες: Από το 1994 συμμετοχή στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Α’ Ενδοκρινολογικού Τμήματος, όπου εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές ανάλυσης του DNA και τεχνικές μελέτης της έκφρασης των γονιδίων – ανάλυση mRNA. Επίσης εφαρμόζονται οι τεχνικές προσδιορισμού της αλληλουχίας των νουκλεοτιδίων, αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), κλωνοποίηση DNA κλπ. Στο τμήμα αυτό γίνονται εξετάσεις καθημερινής κλινικής πράξης, όπως μελέτη του γενετικού υλικού στα πλαίσια των κληρονομούμενων ενδοκρινικών νεοπλασιών (σύνδρομα ΜΕΝ) και ανάλυση των γονιδίων των αντιγονικών υποδοχέων.

Θυρεοειδής: Συνέχιση και επέκταση του ερευνητικού προγράμματος το οποίο αφορά την ανοσογενετική της νόσου Graves’ και συγκεκριμένα τη σχέση των αντιγόνων της τάξης II του HLA και την εμφάνιση της νόσου. Συσχέτιση των αντιγόνων αυτών και των θυρεοδιεγερτικών αντισωμάτων που συνδέονται με τον υποδοχέα της TSH. Μελέτες που αφορούν την ύπαρξη διδραστικών αντισωμάτων κατά θυρεοσφαιρίνης και ακετυλχολινεστεράσης στις αυτοάνοσες θυρεοειδικές παθήσεις και τη σχέση τους με τις κλινικές εκφράσεις αυτών των νοσημάτων καθώς και προσπάθεια ταυτοποίησης των κοινών αυτών επιτόπων. Μελέτη πιθανών μεταλλάξεων στο γονίδιο της θυρεοσφαιρίνης σε σχέση με την ανάπτυξη κληρονομούμενης απλής βρογχοκήλης. Μελέτη της έκφρασης του συμμεταφορέα ιωδίου/νατρίου σε θυρεοειδικά νεοπλάσματα στο φυσιολογικό μαζικό αδένα και στον καρκίνο του μαστού.

Μεταβολισμός γλυκόζης: Μελέτη πιθανών μεταλλάξεων σε γονίδια που θα μπορούσαν να ενέχονται στο διαβήτη της εγκυμοσύνης, τη σχέση τους με την υπεργλυκαιμία και την ινσουλινοαντοχή. Την παθογένεια του διαβήτη εγκυμοσύνης, και τη σχέση του με ινσουλινοαντοχή ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου. Το ρόλο του ενδοθηλίου στο Διαβήτη Κύησης. Μελέτες στην ανάπτυξη θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και Διαβήτη Κύησης και έλεγχος των διαφόρων υποπληθυσμών των αντισωμάτων που πιθανόν να ενέχοναι στην παθογένεια της νόσου.

Πεπτιδικές ορμόνες: Διάφορα ερευνητικά προγράμματα έκφρασης πεπτιδικών ορμονών στον πλακούντα και σε ενδοκρινικά νεοπλάσματα.

Β. Επιδημιολογικές μελέτες: Θυρεοειδής: Προδιαθεσικοί παράγοντες της εμφάνισης μή τοξικής βρογχοκήλης.

Σακχαρώδης διαβήτης: Συμμετοχή σε επιδημιολογικές μελέτες για τους προδιαθεσικούς παράγοντες στο διαβήτη της εγκυμοσύνης.

 

Δ. 2004-2008

            Α. Θυρεοειδής: Μελέτες για αναγνώριση πεπτιδίων του μορίου της θυρεοσφαιρίνης από Τ και Β λεμφοκύτταρα σε αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς. Μελέτες σε άτομα με παρουσία αντιθυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων σε σχέση με το προσλαμβανόμενο ιώδιο και σύνδεση αυτών των αντισωμάτων από πεπτίδια θυρεοσφαρίνης. Ερευνητικές εργασίες με τεχνικές κυτταρομετρίας ροής όσον αφορά τα ενεργοποιημένα Τ λεμφοκύτταρα στη νόσο Graves’ και στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Β. Σακχαρώδης Διαβήτης: Μελέτη για το ρόλο του παράγοντα φλεγμονής CD40 σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και με μεταβολικό σύνδρομο πριν και μετά χορήγηση αντιλιπιδαιμικού παράγοντα και γλιταζόνης. Μελέτη για την έκφραση των δεμευτικών πρωτεϊνών σύνδεσης σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Μελέτη για την εμφάνιση της θυρεοειδίτιδας μετά τοκετό σε άτομα με τύπου 1 ΣΔ και Διαβήτη Κύησης και τη συσχέτιση της με τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα και κυρίως τα αντιθυρεοσφαιρινικά.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

  • Συνεργασία με το Ελληνικό ινστιτούτο Παστέρ σε κοινά ερευνητικά προγράμματα με θέμα τη μελέτη των αυτοανόσων ασθενειών του θυρεοειδούς και την εμφάνιση αυτοανόσων διαταραχών μετά την εγκυμοσύνη σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης.
  • Συνεργασία με τον Prof. G. Carayanniotis, Faculty of Medicine, Memorial University of Newfoundland, Canada σε μελέτη που αφορά τη δραστηριότητα των ενεργοποιημένων Τ-λεμφοκυττάρων στην αρχική φάση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
  • Συνεργασία με τον Alan McGregor, Kings College School of Medicine, London, στην ανοσογενετική της νόσου Graves’.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

  • Μετά την επιστροφή μου από το εξωτερικό, παράλληλα με τα κλινικά μου καθήκοντα, συνέβαλα στην οργάνωση του εργαστηρίου της Μοριακής Βιολογίας του Α΄ Ενδοκρινολογικού Τμήματος για ερευνητική εφαρμογή στην Ενδοκρινολογία (Δ/ντης Α. Σουβατζόγλου, Υπεύθυνη Μ. Αλεβιζάκη).
  • Συνέβαλα ενεργά στην εγκατάσταση δικτύου ηλεκτρονικής μηχανογράφησης του Α΄ Ενδοκρινολογικού Τμήματος.
  • Οργάνωση τμήματος Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης στην Ενδοκρινολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

 

Συμμετοχή στα ακόλουθα επιχορηγούμενα ερευνητικά προγράμματα:

  • Μελέτη των γονιδίων των αντιγονικών υποδοχέων σε οξείες λευχαιμίες (1989, ΚΕΣΥ – συνεργάτης ερευνητής)
  • Μελέτη των κοινών επιτόπων ανισωμάτων κατά ακετυλχολινεστεράσης και θυρεοσφαιρίνης (1992, ΚΕΣΥ – κύριος επιστημονικός υπεύθυνος).
  • Μοριακή μελέτη του γονιδίου της θυρεοσφαιρίνης σε οικογενείς περιπώσεις μη τοξικής βρογχοκήλης (1995, ΠΕΝΕΔ – συνεργάτης ερευνητής)
  • Μεταβολές των υπόπληθυσμών των IgG αντισωμάτων κατά θυρεοσφαιρίνης και θυρεοειδικής υπεροξειδάσης σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 πρίν και μετά τον τοκετό (Ιδρυμα PASTEUR – κύριος επιστημονικός υπεύθυνος, 1998).
  • “Μελέτη της πολυμορφίας του β3 αδρενεργικού υποδοχέα σε γυναίκες που ανέπτυξαν Σακχαρώδη Διαβήτη της εγκυμοσύνης” (Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΛΚΕ – συνεργάτης ερευνητής, 2002).
  • «Μελέτη της έκφρασης των πρωτεϊνών μεταφοράς σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο» (Ενδοκρινολογική Κλινική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Ενδοκρινολογική Εταιρεία, 2005)

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

  • Παλαιότερη διδασκαλία 1986-2004): στο μάθημα της Θεραπευτικής και στο προαιρετικό μάθημα της Κλινικής Ενδοκρινολογίας.
  • Τρέχουσα διδασκαλία: Εκπαιδευτικά μαθήματα και σεμινάρια στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα μαθήματα Παθολογικής Φυσιολογίας, Παθολογίας, Νοσολογίας και Ενδοκρινολογίας.
  • Επιδοτούμενα εκπαιδευτικά μαθήματα για την ιωδιοπενία (1997 και 1998) και τα ενδοκρινολογικά νοσήματα κατά την εγκυμοσύνη (2004).
  • Διαλέξεις για το κοινό: «Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2», Χανιά, 1997, «Υπερθυρεοειδισμός», Μυτιλήνη, 1989, και «Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία», Ιωάννινα, 2004, «Νεώτερες θεραπείες στο Σακχαρώδη Διαβήτη», Ιωάννινα, 2006
  • Περίπου 50 ομιλίες σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα για ειδικευoμένους και ειδικευμένους γιατρούς σε διάφορα Επιστημονικά Ιατρικά Τμήματα και Συνέδρια Ιατρικών Εταιρειών (Ενδοκρινολογικής, Μαιευτικής Γυναικολογίας, Παθολoγίας, Ακτινολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής) με θέματα Κλινικής Ενδοκρινολογίας, Μοριακής Ενδοκρινολογίας και εφαρμογής της Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική.
  • Εχω συμβάλει και συνεχίζω να συμβάλλω στην εκπόνηση 7 διατριβών για διδακτορία.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

  1. Συμμετοχή στη σύνταξη των εκδόσεων της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας:

α. “Εισαγωγή στη Μοριακή και Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία”  (Επιμέλ. Εκδοσης Μ.Αλεβιζάκη, Σ.Τσαγκαράκης, Αθήνα 1995)

β. “Εντατική Εκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία: 1ος κύκλος Θυρεοειδής – «Θυρεοειδικά αυτοαντισώματα” (Επιμέλ. Έκδοσης Α.Βαγενάκης, Μ.Αλεβιζάκη, Ε.Διαμάντη, Αθήνα 1998).

γ.“Εντατική Εκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία: 7ος κύκλος Θυρεοειδής – «Θυρεοειδικά αυτοαντισώματα”. 2004.

δ. Εντατική εκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία. 9ος κύκλος Παχυσαρκία –  «Θεραπεία αρτηριακής υπερτασης στο Σακχαρώδη Διαβήτη» 2006.

ε. Τιμητικός τόμος καθ. Δ. Κούτρα. Αρθρο «Θυρεοσφαιρίνη και θυρεοειδική υπεροξειδάση ως αυτοαντιγόνα»

στ. Εντατική εκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία. 10ος κύκλος Επινεφρίδια –  «Επιδημιολογία, κλινική εικόνα και αιτιολογία σ. Cushing»

 

  1. Συμμετοχή σε πολυσυγγραφικά βιβλία.

α) Συμμετοχή στο σύγγραμμα “Βασική Ενδοκρινολογία”, εκδότες Δ.Κούτρας, Δ.Αδαμόπουλος, Σ.Ράπτης, Α. Σουβατζό­γλου. Αθήνα 1994. Επιστ. Εκδόσεις Παρισιάνου, σελ. 124-134.

β) Πανεπιστημιακό σύγγραμμα Θεραπευτικής. Θεραπεία νοσημάτων

επινεφριδίων 2001, Επιστ. Εκδόσεις Παρισιάνου,  σελ. 296-300.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

Α. Πλήρεις Δημοσιεύσεις πρωτοτύπων εργασιών (όχι περιλήψεων) σε ξενόγλωσσα περιοδικά με peer review:                                                   17

1ος συγγραφέας                                                                                 5

2ος συγγραφέας                                                                                4

 

Προερχόμενες από την Ελλάδα.                                                                   16

Προερχόμενες από το εξωτερικό                                                                   1

 

Κλινική Έρευνα                                                                                              10

Βασική Έρευνα                                                                                              7

 

Β. Δημοσιεύσεις σε Ελληνικά περιοδικά και εκδόσεις.                           15

Κεφάλαιο σε βιβλία και επιστημονικές εκδόσεις                                11

Ανασκοπήσεις                                                                                    1

Πρωτότυπα άρθρα                                                                             3

 

Γ. Περιλήψεις ανακοινώσεων (abstracts) σε Διεθνή Συνέδρια: 65

 

Δ. Περιλήψεις ανακοινώσεων (abstracts) σε Ελληνικά Συνέδρια: 61

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *