Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Γιατί μας παχαίνουν;

Το πρόβλημα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (ΥΕΤ) εξελίσσεται σε σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστη ή μη αναγνωρίσιμη ποσότητα από τις φυσικές πρώτες ύλες των συστατικών τους, όπως ψωμιά με πρόσθετα, πατατάκια, μπισκότα, γλυκά, αναψυκτικά, δημητριακά τύπου πρωινού, παιδικές τροφές και λοιπά.

ΤΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΧΡΟΥΣΟΥ

Τα ΥΕΤ περιέχουν πληθώρα πρόσθετων ουσιών (συντηρητικά, χρωστικές, τεχνητά αρώματα, ενισχυτικά γεύσης, γαλακτωματοποιητές κ.ά.) με στόχο την ενίσχυση της γεύσης, της υφής και της εμφάνισης. Είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι εξαιρετικά ελκυστικά και εθιστικά και να υπερκαταναλώνονται.

Ειδικά για τους υπέρβαρους, σύγχρονες δημοσιεύσεις έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ΥΕΤ, είτε προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, είτε αποτρέπει την απώλειά του. Είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ΥΕΤ καταλαμβάνουν πια τεράστιο ποσοστό στην καθημερινή μας διατροφή, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες και κυρίως από τα παιδιά.

Η αυξημένη πρόσληψη ΥΕΤ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, κατάθλιψης και διαφόρων μορφών καρκίνου. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που πλέον η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει δραστικά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ΥΕΤ.

Κοινά διατροφικά λάθη είναι η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών, η ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην εκρηκτική αύξηση της παχυσαρκίας, ακόμα και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, το 41% των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η λύση βρίσκεται στην εκπαίδευση του κοινού, ιδιαίτερα των παιδιών και των γονιών, στη σημασία της υγιεινής διατροφής. Πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα παραδοσιακό, μεσογειακό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στη διατροφική επιδημία που απειλεί την υγεία των ανθρώπων, ειδικά των παιδιών.

Πηγή: nea.gr