ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η Ενδοκρινολογική Μονάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών  ιδρύθηκε το 1990 από τον πρωτοπόρο Καθηγητή κ. Δ. Κούτρα και τον Βιοχημικό Δρ. Ι. Μάντζο και αποτέλεσε την κοιτίδα των ερευνητικών εργασιών μίας ομάδας διακεκριμένων σήμερα, Ενδοκρινολόγων. Παράλληλα, η Μονάδα λειτούργησε με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών για το ευρύ κοινό. Με άλλα λόγια, αποτελεί ορόσημο για την θεραπεία των ενδοκρινοπαθειών, εδώ και 27 έτη – μία ολόκληρη γενιά σχεδόν – και είναι σημαντικό έρεισμα για την παρακολούθηση εκατοντάδων ασθενών, κάθε χρόνο. Τα τελευταία 12 χρόνια, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας διατελεί ο διεθνούς φήμης Καθηγητής κ. Γ. Π. Χρούσος.

45.000

εξετάσεις ετησίως

17 Ιατροί

στη διάθεση σου

27 Χρόνια

Εμπειρίας

Σε αυτό το πλαίσιο εργάζονται όλα τα μέλη της ομάδας μας, δηλαδή το επιστημονικό και το διοικητικό προσωπικό. Όλη η ιατρική ομάδα αποτελείται από ιδιαιτέρως έμπειρους και καταρτισμένους επιστήμονες, που προσεγγίζουν με περισσή ανθρωπιά κάθε περιστατικό. Πέραν όμως από τους ιατρούς, στη διάθεση των ασθενών για τη παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας και ενημέρωσης, καθώς και για τη διαμεσολάβηση κάθε απορίας ή έκτακτης ανάγκης προς τον θεράποντα, βρίσκεται παράλληλα μία επιλεγμένη ομάδα γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης. Υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας, είναι η κ. Ε. Παπανικολάου.

Σήμερα, στην Ενδοκρινολογική Μονάδα παρέχεται ένα φάσμα θεραπευτικών υπηρεσιών, που έχουν ως βάση την ενδοκρινολογική εκτίμηση και υποστηρίζονται, όπου χρειάζεται, από υπηρεσίες ψυχικής υγείας και διαιτολογικής εκτίμησης. Επιπλέον, διαθέτουμε και παιδιατρικό τμήμα. Τα ιατρεία στεγάζονται σε ένα φιλικό περιβάλλον, που έχει στηθεί με μεράκι και στοχεύει στην υπέρβαση της συμβατικής αποστειρωμένης εικόνας του νοσοκομείου ή του διαγνωστικού κέντρου. Η φιλοσοφία μας είναι ότι ο έλεγχος και η πρόληψη της υγείας είναι μία καθημερινή ανάγκη και υποχρέωση του ανθρώπου προς τον εαυτό του, για την προφύλαξη της μακροβιότητας και της ευημερίας του, οπότε και το ιατρείο οφείλει να είναι ένας ελκυστικός χώρος, με χαλαρωτικό περιβάλλον· γιατί ας μην ξεχνάμε ότι για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης είναι σημαντική η καλή ψυχολογία, η ψυχραιμία και η θετική προοπτική.

Επιπρόσθετα, για την κάλυψη των αναγκών παρακολούθησης με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, η Μονάδα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με άλλους παρόχους υγείας. Συγκεκριμένα, υπάρχει συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», (με το Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο·) επίσης, η Μονάδα συμμετέχει διαμέσου του Καθηγητή και Επιστημονικού Υπευθύνου της κ. Γ.Π. Χρούσου, στην έδρα «Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής», που του απονεμήθηκε από την Unesco και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας της Ιατρικής Σχολής.

Από ερευνητικής σκοπιάς, η Μονάδα έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο corpus δραστηριοτήτων, καθώς έχει συνδράμει στην εργαστηριακή εκτίμηση δείγματος για την εκπόνηση σημαντικού αριθμού διατριβών και ερευνητικών πρωτοκόλλων, ενώ αντίστοιχα, έχει συστηματική παρουσία σε συνέδρια εγχώρια ή διεθνούς εμβέλειας και επιστημονικές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά, στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήθηκε έρευνα αντιπροσωπευτικού δείγματος, για την αξιοποίηση του φυτού της Stevia ως γλυκαντικό, σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη. Στόχος της Μονάδας είναι να διατηρεί την ενεργή και συστηματική ερευνητική δραστηριότητα της, για την επέκταση των μελετών αναφορικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς και τη σχέση τους με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, την επιδημιολογία του καρκίνου, τα μεταβολικά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι ανωτέρω παθήσεις αντιμετωπίζονται τακτικά, κατά την κλινική παρακολούθηση των ασθενών από τους Ενδοκρινολόγους της Μονάδας μας. Η παρακολούθηση από κοινού με την έρευνα, μας δίνουν το προνόμιο της εκσυγχρονισμένης ιατρικά και εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Επίσης, γίνεται προληπτική παρακολούθηση ασθενών με κληρονομικότητα και οικογενειακό ιστορικό σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. σε οικογένειες με ιστορικό κακοήθειας. Επιπλέον, αντιμετωπίζονται ενδοκρινικές διαταραχές που αφορούν στην κύηση, όπως ο διαβήτης κύησης ή ο υποθυρεοειδισμός.

Οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονται και στους παιδιατρικούς ασθενείς, ενώ όταν συνδυάζονται ή αφορούν σε μη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, μία διεπιστημονική ομάδα παιδιάτρων και ενδοκρινολόγων -υπό την εποπτεία του Επιστημονικού Υπευθύνου- επιστρατεύεται για την έγκαιρη παρέμβαση και την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού ανάπτυξης.  Η πιο σημαντικές επιπλοκές της ανάπτυξης αφορούν στην πρώιμη είσοδο του παιδιού στην εφηβεία και στην υπολειτουργία της Υπόφυσης, από όπου παράγεται η αυξητική ορμόνη, η επάρκεια της οποίας είναι αναγκαία.

Σε όλες τις παραπάνω διαταραχές, συνίσταται συχνά και διαιτολογική παρακολούθηση των ασθενών, η οποία γίνεται μέσω της Μονάδας και σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο, με στόχο τη ρύθμιση του διαιτολογίου και τον έλεγχο του βάρους ή την πρόσληψη βάρους, όταν ο ασθενής είναι λιποβαρής. Για παράδειγμα, εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα παρέμβασης στην πρόληψη και αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας, καθώς και στην αυτοδιαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Η ρύθμιση του διαιτολογίου γίνεται με συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου μαγειρέματος και των εναλλακτικών για τα γεύματα εκτός σπιτιού, καθώς και ποιες τροφές δεν ενδείκνυνται για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Διαιτολογική εκτίμηση συνίσταται και στις περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας ή σε βουλιμικά επεισόδια.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, όπως οι τελευταίες, είναι επιβεβλημένη και η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του εκάστοτε ασθενούς. Αντίστοιχα, σε γυναίκες με διαταραχές κύκλου, σε ασθενείς με σύνδρομο Cushing και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οπότε οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τη διάθεση, η αξιολόγηση τους ανάγεται σε επίπεδο ψυχονευρονεδοκρινολογίας. Γι’ αυτό το λόγο, στο χώρο μας παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοθεραπείας (γνωστική – συμπεριφορική) και stress management. Οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται στους ασθενείς με ενδοκρινικές διαταραχές, αλλά και σε οποιονδήποτε χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης. Οι συνεδρίες, άλλοτε γίνονται στο πλαίσιο μίας μακροπρόθεσμης υποστήριξης και άλλοτε μπορεί να αφορούν στην υποστήριξη ενός μεμονωμένου γεγονότος ή κατάστασης, όπως είναι η περίοδος αποδοχής της διάγνωσης κάποιας πάθησης και της συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή. Σε περιπτώσεις παιδιών, μπορεί να γίνει και οικογενειακή ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική γονέων.

Σε αυτό το σημείο είναι τιμή μας να αναφερθούμε εν συντομία, σε μερικούς από τους εξέχοντες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς των ανώτερων βαθμίδων, που έχουν συμμετάσχει ή συνεχίζουν να επικουρούν τις εργασίες της Μονάδας και έχουν συντελέσει στην ακτινοβολία της, υπό το πρίσμα της επιστημοσύνης και του ήθους:

  • οι ιδρυτές και πρωτεργάτες, οι αείμνηστοι κ. Κούτρας Δημήτρης, κ. Μάντζος Ιωάννης
  • κ. Αλεβιζάκη Μαρία
  • κ. Βαλσαμάκης Γεώργιος ;
  • κ. Καλτσάς Γρηγόριος
  • κ. Κανακά Gantenbein Χριστίνα
  • κ. Κασσή Εύα / Ευανθία;
  • κ. Λαμπρινουδάκη Ειρήνη
  • κ. Μαστοράκος Γεώργιος
  • κ. Μπακοπούλου Φλώρα
  • κ. Φιλίππου Γεώργιος

κ. Χρούσος Π. Γεώργιος