Κυριακή Χατζηαγάπιου

Η Παιδίατρος, MSc (Μοl. Biol.), PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κυριακή Ι. Χατζηαγάπιου, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι παντρεμένη με ένα παιδί. Κατέχει διπλή υπηκοότητα, ελληνική και κυπριακή.

Εκπαίδευση:

Η κ. Χατζηαγάπιου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε και συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία με διδακτορικό στη Μονάδα Αιματολογίας-Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, το οποίο ολοκλήρωσε το 2016 με βαθμό Άριστα (παμψηφεί). Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν: «Εφαρμογές του Gefitinib και Συμπλόκων Μικροέγκλεισμου Gefitinib-Κυκλοδεξτρίνων. Φυσικοχημικές Ιδιότητες και Μελέτη της Δράσης τους σε Κυτταρικές Σειρές Συμπαγών Όγκων της Παιδικής Ηλικίας», και αυτή η μελέτη προσδιόρισε νέες προοπτικές στην ανάπτυξη θεραπειών για παιδικούς καρκίνους.

Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα στον τομέα της Μοριακής Ιατρικής, το οποίο αποφοίτησε το 2009 με βαθμό Άριστα (8.92/10). Η μελέτη της επικεντρώθηκε στην «Μελέτη Αναστολέων του Υποδοχέα του Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα (EGFR) για την Αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου», με στόχο την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών για τα παιδιά που πλήττονται από καρκίνο.

Προϋπηρεσία:

Η κ. Χατζηαγάπιου έχει αποκτήσει εκτενή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της Παιδιατρικής Ιατρικής και της Έρευνας. Από το 2023, εργάζεται ως Επιστημονική Συνεργάτης στη Μονάδα Παιδο-Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικό», καθώς και συνεργάτης στην Ενδοκρινολογική Μονάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Παράλληλα, είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη για τα ιατρικά προγράμματα του τεχνοβλαστού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, CEBTEC, αναλαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών.

Από το 2019, είναι Επιστημονική Υπεύθυνη και Παιδίατρος στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Global Brigades”, ενώ παράλληλα διδάσκει ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η Χατζηαγάπιου έχει διατελέσει Ακαδημαϊκή Υπότροφος στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου ανέπτυξε εκτενές διδακτικό έργο, ενώ παράλληλα προσέφερε ερευνητική στήριξη σε πανεπιστημιακά προγράμματα.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τον ΕΟΔΥ, τονίζοντας τη συμμετοχή της σε δημόσια υγεία και τη διαχείριση επιδημιολογικών προγραμμάτων. Επιπλέον, υπηρέτησε ως υπεύθυνη για τη διεξαγωγή και επίβλεψη πειραμάτων σε μελέτες που αφορούν τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, καθώς και τη μελέτη βιοδραστικών ουσιών σε παιδιατρικούς όγκους.

Ερευνητικά Προγράμματα και Υποτροφίες:

Η κ. Χατζηαγάπιου έχει συμμετάσχει σε πλήθος σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Στρατηγικής για την Έρευνα και Ανάπτυξη Ιατρικών Μέτρων κατά Απειλών CBRN», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), ενώ έχει αναλάβει το ρόλο της επιστημονικής υπευθυνότητας σε ερευνητικές πρωτοβουλίες που αφορούν την παιδιατρική ογκολογία μέσω της εφαρμογής φυσικών βιοδραστικών ενώσεων.

Οι συνεχείς ερευνητικές της δραστηριότητες ενισχύουν την ικανότητά της να συνδυάζει την κλινική ιατρική με την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία.

Ξένες Γλώσσες και Δεξιότητες Η/Υ:

Η κ. Χατζηαγάπιου έχει άριστη γνώση της Αγγλικής Γλώσσας (C2), η οποία της επιτρέπει να συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και να δημοσιεύει ερευνητικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, διαθέτει καλή γνώση της Γαλλικής Γλώσσας (B2).

Στον τομέα της πληροφορικής, κατέχει πιστοποίηση ECDL και έχει άριστη γνώση των βασικών εφαρμογών Η/Υ, όπως επεξεργασία κειμένων (Word), υπολογιστικά φύλλα (Excel), υπηρεσίες διαδικτύου (Internet) και προγράμματα ανάλυσης δεδομένων όπως το GraphPad Prism 6 και το IBM SPSS, τα οποία χρησιμοποιεί για τις ερευνητικές της ανάγκες.

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση:

Η κ. Χατζηαγάπιου συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια και συνέδρια, όπως το Σεμινάριο Παιδοδερματολογίας και το Σεμινάριο Εξειδικευμένης Υποστήριξης Ζωής στα Παιδιά, προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της παιδιατρικής και να εμπλουτίζει τις γνώσεις της με νέες ιατρικές εξελίξεις.

Η εκτενής αυτή πορεία αποδεικνύει την αφοσίωση και την προσήλωσή της στην επιστημονική έρευνα, την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας στους νέους ασθενείς, καθώς και τη δέσμευσή της στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της ιατρικής κοινότητας.